FAQ

Det finns flera vanliga frågor som nästan alltid dyker upp i diskussionen om vegankost för katter. För att slippa svara på dem gång på gång försöker jag att göra en sammanställning här. Den här bloggen är inte tänkt att fungera som något diskussionsforum och jag besvarar därför inte kommentarer som skrivs om hur hemskt det är att ge sina katter vegankost osv. Din kommentar kommer troligtvis inte godkännas om det är vad den handlar om. Läs då istället här om hur jag och många andra som ger sina katter vegankost resonerar.

Kan katter äta vegankost?

Ja, om en använder sig av ett komplett foder med alla näringsämnen de behöver. Många verkar tro att en bara ger sina katter grönsaker om en ger dem vegankost och hävdar att de kommer dö av näringsbrist. Självklart ska katter inte äta samma mat som en själv utan de behöver mat anpassade efter deras behov. Det finns ett antal veganska foder som är anpassade till just katter. Däremot mår inte alla katter garanterat bra av vegankost, precis som att alla katter inte kan äta samma animaliska foder. Det går då ibland att kompromissa och ge en viss del animaliskt foder och en del veganskt. Jag tycker inte en ska vägra en sjuk katt som behöver specialkost att äta kött.

Men katter behöver ju taurin, det finns bara i kött!

Det stämmer att taurin är väldigt viktigt för katter. Men taurin finns även i syntetisk form. Faktum är att många animaliska foder också innehåller syntetiskt taurin för att uppnå den mängd som krävs. De veganska foder en kan köpa har tillsatt taurin precis som animaliskt foder. Är en orolig att katten ändå inte ska få i sig tillräckligt med taurin kan en komplettera med extra tillskott.

Varför skaffar du katt om du inte vill ge den kött? Skaffa ett marsvin eller något annat djur som äter vegetariskt!

Det finns massor av djur som inte har något hem. Jag anser att det är vårt ansvar att ta hand om den. Jag tycker inte att vi egentligen ska ha sällskapsdjur överhuvudtaget, men så länge det finns djur som behöver oss vill jag hjälpa de jag kan. Skulle inte jag och andra öppna vårt hem för hemlösa katter skulle de istället riskera att gå hemlösa och hungriga, och definitivt inte äta en lika näringsrik kost som den veganmat de får. Många påpekar att även om en är vegan själv ska en inte tvinga på djur sin livsstil. Att det är djurplågeri. Men de som äter kött gör ju just det i mycket större utsträckning. Alla de djur de äter tvingas leva under fruktansvärda förhållande för att bli mat. För att de ska kunna fortsätta med sin livsstil. De katter som lever på vegankost har ett betydligt bättre liv än djur i livsmedelsindustrin. Så vem är det som orsakar djur mest lidande egentligen?

Det är inte naturligt, katter ska äta kött!

Katters liv är på inget sätt naturligt idag även om de äter kött. Vi ger dem foder som innehåller djur de aldrig skulle kunna jaga själva, och med syntetiska näringsämnen tillsatta. De bor tillsammans med oss i en miljö skapad av människor. De får medicinsk vård när de behöver osv. Diskussionen om vad som är naturligt är något som jag inte anser är ett argument.

Läs mer:

Vegan Companions (FAQ på engelska)

Vegetarian Feline Diets

The Ethical Dilemma Of Feeding Companion Animals Meat

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s